Geplaatst op
Zowel jonge als oude mensen kunnen last hebben van aambeien. Een aambei is een opgezwollen en uitgezakt zwellichaam in de endeldarm. De zwellichamen hebben een belangrijke functie bij het afsluiten van de anus. Er kunnen zich echter ook zwellichamen buiten de anus bevinden, waardoor sprake kan zijn van een uitwendige aambei. Een aambei kan behoorlijk vervelend zijn en kan bijvoorbeeld jeuk veroorzaken en pijnlijk aanvoelen bij een bezoek aan het toilet. Maar wat kun je nu precies tegen aambeien doen? Wij geven je daar graag meer informatie over!
Waardoor ontstaan aambeien?
Aambeien zullen in veel gevallen vanzelf verdwijnen. Over het algemeen is een aambei dus relatief onschuldig. Je hoeft je niet meteen veel zorgen te maken als hier sprake van is. Enkel wanneer je er veel last van hebt of indien je al een lange tijd met het probleem loopt, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.
Heb je veel last van klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts. Het is wel zo prettig als je ook weet waardoor de klachten veroorzaakt worden. Een aambei ontstaat namelijk door een verhoogde druk op de zwellichamen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van weinig beweging, waardoor je last krijgt van harde ontlasting en ook harder moet persen. Maar ook kan een aambei het gevolg zijn van constipatie of overgewicht. Daarnaast ontstaat er ook bij een zwangerschap druk op de darmen en lopen ook zwangere vrouwen daarom een verhoogd risico op aambeien.
Wat kun je tegen aambeien doen?
Als je last hebt van aambeien zullen de klachten meestal vanzelf verdwijnen, mits je ook de oorzaak aanpakt. Zo is het verstandig om minimaal een half uur per dag te bewegen en af en toe te gaan staan als je zittend werk verricht. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken en gevarieerd te eten. Heb je veel last van de klachten? Dan is een relatief eenvoudige ingreep vaak voldoende om de klachten te behandelen. In dit geval is het dus aan te raden om contact op te nemen met de huisarts.