Iets extra’s doen voor een ziek kind

Geplaatst op

Het kan gebeuren dat je kind ernstig ziek is geworden, dit is natuurlijk vreselijk! Het is dan wel belangrijk om bepaalde punten na te gaan om het kind goed te helpen, maar ook jezelf! We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je niet goed weet wat je overkomt en wat je zou moeten doen. Daarom bespreken wij in deze blog welke stappen je kunt ondernemen.

Wat kun jij bijdragen als ouder zijnde

Als een kind ernstig ziek is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind de beste zorg en ondersteuning krijgt om zijn/haar welzijn te bevorderen en pijn en ongemak te verminderen. Hieronder vind je een aantal suggesties voor wat je kunt doen:

  • Zorg voor professionele medische zorg: het is belangrijk om de beste medische zorg voor het zieke kind te krijgen. Raadpleeg een kinderarts of een specialist en volg hun advies op.
  • Bied emotionele ondersteuning: ernstige ziekten kunnen een emotionele tol eisen van het kind en de familie. Bied het kind en de familie emotionele ondersteuning door naar hen te luisteren, hen gerust te stellen en hen aan te moedigen om hun gevoelens te uiten.
  • Houd het kind bezig: als het kind niet in staat is om te spelen of te bewegen, zijn er nog steeds manieren om het kind bezig te houden. Misschien houdt het kind van luisterboeken, muziek of knutselen. Zorg dat er boeken, puzzels, kleurplaten of andere activiteiten beschikbaar zijn.
  • Creëer een rustige en comfortabele omgeving: maak de kamer van het kind zo comfortabel mogelijk. Zorg voor een aangepaste temperatuur, zacht licht en zachte beddengoed. Een knuffel of een speciaal dekentje kan ook troost bieden.
  • Betrek het kind in activiteiten die het wel kan doen: afhankelijk van de ziekte, kunnen er nog activiteiten zijn die het kind wel kan doen. Betrek het kind bijvoorbeeld bij het plannen van maaltijden of andere dagelijkse activiteiten.
  • Help bij het vinden van praktische hulp: als het kind of de familie extra hulp nodig heeft, zoals huishoudelijke hulp, vraag dan bijvoorbeeld de huisarts, thuiszorg of een maatschappelijk werker om advies.
  • Zorg goed voor jezelf: het verzorgen van een ernstig ziek kind kan erg belastend zijn. Zorg goed voor jezelf en neem de tijd om uit te rusten en hulp te vragen wanneer dat nodig is. Zo kun je ook beter voor het kind en de familie zorgen.

 

Net als thuis

Mocht het kind door de ziekte naar een tehuis moeten voor een langere tijd dan is het belangrijk om de kamer op te fleuren net zoals thuis, ‘thuisgevoel’ is het belangrijkste en veiligste gevoel dat een kind maar kan hebben. Zo is het belangrijk om spulletjes en speelgoed van thuis mee te nemen die ze ook aan thuis doen laten denken, dit kan door geur of geluid zoals een knuffel met interactie of een muziekdoosje waar het kind het geluid van herkend. En uiteraard is het heel belangrijk dat jijzelf vaak genoeg aanwezig bent.

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een informatieve blogsite waar je interessante content kunt vinden.

Contactgegevens

Via info @ kinderhospicedeglind.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden